بازاریابی چریکی، یک نوع استراتژی تبلیغاتی است که بر تاکتیکهای بازاریابی ارزان قیمت و غیرمتعارف تمرکز دارد و بهترین نتایج را به ارمغان میآورد. واژه بازاریابی چریکی با الهام از جنگهای چریکی بوده و بسیاری از تاکتیکهای آن شامل کمین کردن، خرابکاری، حمله و عنصر غافلگیری است. این بازاریابی نیز از تکنیکهای مشابه در صنعت بازاریابی استفاده میکند. چنین تبلیغاتی گاه به گونهای طرح میشود که مخاطب حتی از وجود آنها بی اطلاع است و شاید بتوان گفت این نوع بازاریابی از انواع بازاریابی پنهان یا بازاریابی مبتنی بر هیاهو است.
این سبک از تبلیغات به شدت بر استراتژی بازاریابی غیرمتعارف، انرژی زیاد و تخیل متکی است. هدف از بازاریابی چریکی، سورپرایز کردن مصرف کننده بوده و ضمن ایجاد یک تاثیر ماندگار، شور و هیجان اجتماعی زیادی را رقم میزند. این روش در مقایسه با فرمهای سنتی تبلیغ و بازاریابی، به مراتب تاثیرات ارزشمندتری ایجاد میکند؛ علت آن هم به این دلیل است که در سطحی شخصیتر و به یادماندنیتر، مصرفکننده را هدف قرار میدهد.
این نوع بازاریابی روی ذهن ناخودآگاه کار میکند، زیرا تصمیم به خرید گرفتن اغلب توسط ذهن ناخودآگاه اتفاق میافتد. برای اینکه یک محصول در ذهن ناخودآگاه افراد باقی بماند، نیاز به تکرار دارد؛ پس اگر هیاهویی در مورد محصولی درست شود و دهان به دهان بین دوستان گفته شود، تکرار اتفاق افتاده است. نکته اصلی این بازاریابی، فعالیتهایی است که به طور خاص در خیابانها یا سایر مکانهای عمومی نظیر مراکز خرید، پارکها یا سواحل انجام میشود که مردم زیادی در آنها حضور دارند تا بیشترین مخاطب را جذب کند.
بازاریابی چریکی اغلب ایدهآل کسب و کارهای کوچک است که بدون صرف هزینه زیاد بتوانند مشتری زیادی جذب کنند. البته شرکتهای بزرگ نیز از این روش در کمپینهای مهم استفاده میکنند تا به صورت مکمل کمپینهای رسانهای عمل کنند. افراد مستقل هم از این روش بازاریابی به عنوان راهی برای پیدا کردن کار، بهره میبرند.
این بازاریابی به منظور برقراری ارتباط مستقیم با مشتری، از چندین تکنیک و روش استفاده میکند. یکی از اهداف این تعامل، ایجاد واکنش احساسی در مخاطب بوده و هدف اصلیاش این است که مردم این برند را به شکلی متمایز از روشهای رایج، به یاد بسپارند. چالش هر یک از کمپینهای بازاریابی چریکی، پیدا کردن زمان و مکان مناسب برای بازاریابی است تا بدون درگیر شدن در امور قانونی، کار خود را انجام دهند. در ادامه ۶ راهکار برای موفقیت در بازاریابی چریکی را شرح داده ایم:
رویکردی که بتواند با یک دید جدید و هوشمندانه، یک برند را ملکه ذهن مشتری کند، موفق خواهد بود. نظیر برند معروف ورق آلومینیوم، رینولد رپ (Reynolds Wrap) که کرکره فروشگاه خود را درست به همان شکل بستهبندی استاندارد خود طراحی کرد. الان این کرکره به شکل یک رول فویل است. در واقع از هوش خود برای یک طرح ابتکاری استفاده کرده است.
یکی دیگر از راهها بازاریابی چریکی، استفاده از شرکتکنندگان ناشناس است. فرانت لاین (Frontline) برای تبلیغ اسپری کک و کنه، تصویر سگی را در کف یک طبقه از مرکز خریدی قرار داد. وقتی مردم از بالا به این تصویر نگاه میکردند، خریدارانی را میدیدند که مثل کک و کنه از روی تصویر سگ راه میروند. این برند، تصویر پویایی برای تبلیغ خود خلق کرده بود که مردم برای تماشای آن بیشتر از چند از لحظه وقت میگذاشتند.
مردم عاشق کالاهای رایگان هستند و به همین دلیل اسم اکثر کمپینهای چریکی با اجناس رایگان گره خورده است. کوکاکولا در تبلیغات خود یک دستگاه وندینگ را به دستگاه شادی تبدیل کرده است. مشتریهایی که از این دستگاه استفاده میکردند میتوانستند یک بطری نوشابه، دسته گل یا حتی یک پیتزای کامل جایزه بگیرند. نتیجه کار فوقالعاده بود، این شاید یکی از گرانترین بازاریابیهای چریکی باشد اما حتی یک هدیه کوچک نیز نتیجه مشابهی خواهد داشت.
آیا میخواهید مردمی را که در حال رفتن به سر کار هستند متوقف کنید تا به تبلیغ شما توجه کنند؟ از قهوه یا چای استفاده کنید. شرکت قهوه فلوگر (Folger’s Coffee)، استیکر تبلیغ خود را روی سوراخ در دار پیاده رو قرار داد و آن را به یک فنجان قهوه جوشان تبدیل کرد. بخاری که از این سوراخ خارج میشد (امری متداول در شهر نیویورک محسوب میشود)، تصویر ناخوشایند سوراخ را به تبلیغی خارقالعاده تبدیل کرده بود. به این ترتیب هرگاه مشتریها بخاری را میدیدند که از سوراخ دردار پیادهرو خارج میشود ناخودآگاه به یاد برند فلوگر میافتادند.
در تبلیغ تعاملی نوشیدنی تیسکی، عکس برگردانهای دو لیوان نوشیدنی را در اطراف دستگیرههای درب ورودی قرار داده است، شخصی که در را باز میکند این حس را دارد که یک لیوان نوشیدنی در دستش نگه داشته است. هر بار شخصی وارد میشود، نوشیدنی تیسکی در ذهنش نقش میبندد.
شرکت مستر کلین (Mr. Clean)، با کشیدن یک خط سفید جدید روی خطوط پیادهروی خیابان، پیام خود را به مخاطب انتقال داده است: مستر کلین، سطوح را تمیز میکند! در این تبلیغ از هیچ کلمهای استفاده نشده و فقط لوگوی شناخته شده شرکت روی سطح خیابان چاپ شده است.
گروه کلید (KSYKG) در حوزه بازاریابی به کلیه افراد و سازمان های مختلف خدمات مشاوره بازاریابی و آموزش بازاریابی ارائه می دهد پس با ما تماس بگیرید.