کلینیک محصول
کلینیک محصول نوعی از تحقیقات بازاریابی است که با هدف شناخت نظرات مشتریان از محصولات و خدمات جدید و یا قدیم شرکت انجام می گیرد. کلینیک محصول در صدد یافتن نظرات مشتریان با در نظر گرفتن همه ی اصول مربوط به تحقیقات بازار است. در کلینیک محصول، محصولات شرکت در معرض بازدید مشتریان احتمالی قرار می گیرد و آنها نسبت به محصولات و خدمات شرکت اظهار نظر می کنند. این اظهار نظرها در مقاطع مختلف تولید و عرضه ی محصول مورد استفاده ی شرکت ها قرار گرفته و شرکت ها را در ارائه خدمات بهتر و مناسب تر یاری می رساند. کلینیک محصول بازوی مناسبی در جهت ارتقای سطح توانمندی بازاریابی شرکت ها است و با دقت بالایی می تواند نظرات مشتریان احتمالی را به شرکت منتقل کند. کلینیک محصول می تواند اهداف متعددی داشته باشد که عبارتند از:
کلینیک محصول با دو هدف زمانی برگزار می شود:
کلینک محصول را در چند مقطع و با اهداف مشخصی می توان انجام داد:
پیش از طراحی محصول جدید و با هدف یافتن نظرات مشتریان احتمالی در خصوص تولید یک محصول مورد پسند می توان کلینیک محصول را اجرا کرد. در این مقطع می توان در خصوص ایده ی تولید و ویژگیهای که این محصول خواهد داشت، از مشتریان احتمالی سوال بپرسید.
پس از طراحی اولیه و رسیدن به نمونه ای اولیه از محصول، کلینیک محصول را می توان اجرا کرد. در این مرحله، نمونه ی اولیه ساخته شده از محصول، به قضاوت نمونه های تحقیق گذاشته خواهد شد و نقاط ضعف و قوت آنها شناخته می شود.
پس از اتمام طراحی و ساخت محصول جدید و پیش از عرضه محصول به بازار، میتوان کلینیک محصول را انجام داد. در این مرحله عموماً روشهای فروش، روش جذب مشتریان، روشهای ترویج و تبلیغ و سایر مواردی که به فروش محصول کمک کند، مورد سنجش قرار می گیرد.
در این مقطع هدف از اجرای کلینیک، ارزیابی نظرات نمونه های تحقیق در خصوص ضعف ها و قوت های محصول در بازار به منظور اصلاح روش های تولید، اضافه کردن ویژگی های جدید به محصولات، اصلاح کاستی های محصولات فعلی، افزایش رضایت مشتریان، بهبود خدمات دهی به محصولات و … است. در این مقطع می توان روش های کارآمدتری را در ارائه خدمات به شرکت ها پیشنهاد داد.
اجرای کلینیک محصول پیچیدگیها و ظرافت های خاصی دارد. همچنین با توجه به حساسیت اطلاعاتی آن باید با دقت و توجه به اصول مورد نظر انجام گیرد. اجرای صحیح کلینیک محصول می تواند اطلاعات دقیقی را در اختیار شرکت ها قرار داده و منشأ تصمیم سازی های مناسبی باشد.
به طور کلی اجرای کلینیک محصول در دو قالب امکانپذیر است. اجرای کلینیک محصول در هر کدام از این قالب ها رایج و قابل انجام است. هر کدام از این روشها نقاط قوت و ضعف مربوط به خود را دارند که با توجه به این موارد می توان در خصوص اجرای هریک از قالب ها تصمیم گیری کرد.
همانگونه که گفته شد، کلینیک محصول نوعی روش تحقیقات بازار است که تمرکز اصلی خود را بر ارزیابی محصول و ارائه ی خدمات مناسب، با هدف رسیدن به رضایت مشتریان گذارده است. تمامی روش های تحقیقات بازار در این روش نیز باید رعایت شود. از جمله روش های نمونه گیری آماری، روشهای تحلیل آماری، مدل های تحقیق بازاریابی و … این روش از جمله روشهای آینده نگر بوده و با هدف شناخت نیاز مشتریان و برآورده کردن آن طراحی می شود.
روش سمپلینگ از جمله روشهای جدیدی است که به تازگی در ایران رواج یافته است. در این روش محصولات شرکت به صورت مستقیم در مقابل فروشگاه ها، میادین، و مکان های عمومی به منظور آزمایش کردن در اختیار مصرف کنندگان نهایی قرار می گیرد. این روش از جمله روش های بازاریابی مستقیم است و در بخش فعالیت های ترویجی و تشویقی جای می گیرد. هدف سمپلینگ ارتباط نزدیک با مصرف کنندگان و تشویق مصرف کنندگان به خریدهای آتی است در حالی که کلینیک یک روش تحقیق، با هدف شناخت نیاز مصرف کننده است. سمپلینگ درصورتی که به دریافت نظرات مشتریان به صورت مستقیم بپردازد، نوعی از کلینیک محصول محسوب خواهد شد. از جمله تفاوت های دیگر سمپلینگ و کلینیک این است که سپلینگ به صورت معمول در مورد صنعت موادغذایی مورد استفاده قرار می گیرد، حال آنکه کلینیک برای هر نوع محصول یا خدمتی قابل اجرا است.
گروه کلید با داشتن تیمی با تجربه تمامی پروژه های تحقیقات بازار شرکت شما را انجام می دهد پس با ما تماس بگیرید تا در مورد اینکه چگونه می توانید برای آنچه پیش رو است، بهتر آماده شوید.
2 Comments
خیلی خوبه ممنون
سلام. شما کلینیک محصول اجرا می کنید؟