عوامل موثر در انتخاب شغل مناسب
انتخاب شغل فرآیندی پیچیده است که عوامل بسیاری درآن دخالت دارند.دسته ای از این عوامل به خود فرد مربوط می شود که از آن جمله می توان وضع جسمانی،استعداد و رغبت را نام برد. دسته ای دیگر عوامل محیطی و بازار کار و مشاغل را شامل می شود. هرچه اطلاعات بیشتر و دقیق تر درباره ی ویژگی های شخصیتی خود و فرصت های استخدامی و مشاغل داشته باشد انتخاب او مناسب تر خواهد بود به طور کلی عوامل موثر در انتخاب شغل به شرح ذیل است.
وضع جسمانی: وضع جسمانی در انتخاب شغل و اشتغال نقش موثری دارد.
استعداد: استعداد یکی از عوامل مهم درانتخاب شغل و ادامه اشتغال موفق به حساب می آید. استعداد عبارت از توانایی هایی است که به امر یادگیری کمک میکند و آن را تشریح مینماید. آمادگی ذاتی و اکتسابی برای یادگیری درافراد در زمینه های گوناگون در نوع و میزان متفاوتند.
رغبت: رغبت به معنی ترجیح و دوست داشتن های انسان در لحظه معین از زمان می باشد. سریر (۱۹۴۹) به چهار نوع رغبت در زمینه راهنمایی شغلی و حرفه ای اشاره می کند که عبارتند از: الف) رغبت بیان-افراد می توانند آنچه را که دوست دارند و یا برعکس آنچه را که از آن متنفرند به طور شفاهی بیان کنند. ب) رغبت ظاهری-رغبت هایی را شامل می شود که به صورت یک عمل،شغل و یا موفقیت ظاهر می گردند. ج) رغبت آزمون شده- رغبت هایی که از طریق آزمون های موجود معین و مشخص میشوند. د) چهارمین نوع رغبت از طریق پاسخگویی فرد به جدولی از مشاغل است که درآن از فرد خواسته می شود برحسب ترجیح و علاقه خود نام چند شغل را به ترتیب بر روی کاغذ بنویسد.
امکانات فردی- اجتماعی: علاوه بروضع جسمانی، استعداد و رغبت، امکانات فردی -اجتماعی از قبیل شخصیت عوامل محیطی و توجه فرد به واقعیت نیز در انتخاب شغل موثر است. در نهایت برای انتخاب شغل مناسب خود، بهتر است از افرادی که در این حوزه تخصص دارند مشاوره شغلی و استعدادیابی بگیرید.
گروه کلید به تمامی افراد و سازمان های مختلف مشاوره شغلی، مشاوره کاری، استعدادیابی می دهد پس با ما تماس بگیرید.