بازاریابی سیستم اطلاعات جغرافیایی (ژئو مارکتینگ)
در میان تصمیمات مربوط به محصول حوزه هایی هستند که تحت تأثیر زمان و مکان و داده های آماری و جمعیت شناسی قرار دارند. این حوزهها شامل تصمیماتی در رابطه با توزیع محصول، چرخه عمر محصول و پیش بینی تقاضا هستند که GIS در آنها نقشی مهمی ایفا می کند. برای اتخاذ تصمیمات مربوط به توزیع محصول معمولاً تحقیقات سنتی که اکثراً مبتنی بر مدلهای کمی هستند مورد استفاده قرار میگیرند. مدل باس یکی از اولین مدل های کمی پرکاربرد در این زمینه است. مدلهای سنتی توزیع مانند، مدل “باس” بر تعیین نرخ توزیع و محاسبه معادلاتی که با استفاده از متغیرهای مختلف، میزان نرخ توزیع را مشخص میکنند، متمرکز است. از طرفی مدل های کیفی برای درک و پیش بینی و پردازش توزیع ارائه شدهاند. همچنین این مدلها برای تعیین چگونگی پذیرش کالاهای جدید از سوی مشتریان به وجود آمده اند. در این مدلهای کیفی مشتریان به ۵ دسته تقسیم می شوند: نوآوران، پذیرندگان اولیه، اکثریتهای اولیه، اکثریتهای نهایی، عقب ماندهها.
مطالعاتی که بر روی ویژگیهای اقتصادی-اجتماعی فرایندهای پذیرش محصول انجام شدهاند نشان می دهند که شباهت افراد پذیرنده در ویژگی های جمعیت شناختی، اقتصادی و اجتماعی بر فرآیند توزیع تأثیر میگذارد. از انجایی که توزیع و انتشار نوآوری یک فرایند مکانی است، لذا به منظور برنامه ریزی برای توزیع کالاهای جدید و پیشبینی میزان پذیرش آنها در بازار، میتوان از GIS و نمودارها و نقشههای حاصل از آن استفاده کرد. همچنین با استفاده از GIS میتوان داده های قبلی را تحلیل کرده و برای میزان پذیرش و توزیع کالاهای جدید در آینده الگوهای مشخصی را تعیین کرد. شواهد تجربی نشان میدهند که مشتریانی که در یک منطقه سکونت دارند بر الگوی مصرفی یکدیگر تأثیر میگذارند. بروکس ۲۰۰۳ ادعا میکند که افرادی که در یک منطقه سکونت دارند دارای الگوهای مصرفی و عادات خرید مشابهی هستند. منطقه جغرافیایی یکی از عوامل مهمی است که در دسته بندی مشتریان تأثیر ویژهایی دارد. وقتی مردم ساکن در یک منطقه از الگوهای مشابهی برای خرید و مصرف پیروی میکنند بنابر اصل همگنی بر ویژگیهای اجتماعی و اقتصادی یکدیگر تأثیر میگذارند.
شباهتهای موجود در الگوهای مصرفی ساکنین یک منطقه را میتوان بر روی نقشه به تصویر کشید. به علاوه این الگوهای مصرفی مشابه برای یک کالای جدید در یک دوره زمانی خاص فرایند توزیع را شکل میدهد. همچنین با استفاده از GIS میتوان از مدلهای کیفی و کمی توزیع نتایج بهتری به دست آورد. در مورد مدل های کمی با استفاده از GIS میتوان تأثیر متغیرهای مختلف را در یک مقیاس کوچکتر بررسی کرد. به عنوان مثال مدیر یک سازمان قصد دارد با استفاده از یک مدل کمی نرخ توزیع یک کالای جدید را بدست آورده و از این طریق میزان هزینه تبلیغات برای توزیع این محصول را در یک کشور خاص محاسبه نماید. مدلهای کمی از تغییرات نرخ توزیع درون کشور برای تعیین تابع تغییرات هزینه تبلیغات استفاده میکند. دسترسی به اطلاعات جغرافیایی کدگذاری شده به مدیران کمک میکند تا با محاسبه نرخ توزیع محصول در مقیاسی، میان هزینههای تبلیغات را پیشبینی و محاسبه کنند. این امکان را فراهم میکند تا مدیران با محاسبه نرخ توزیع کالا در یک مقیاس بسیار کوچک در سطح ملی، منطقهایی و یا محلهایی و یا حتی افرادی که در مجاورت و همسایگی یکدیگر زندگی می کنند، میزان هزینههای تبلیغات را در سطوح بالاتر پیش بینی و محاسبه نمایند.
برگرفته از کتاب بازاریابی سیستم اطلاعات جغرافیایی (ژئومارکتینگ)
گروه کلید درحیطه بازاریابی سیستم اطلاعات جغرافیایی (مکانی) (ژئومارکتینگ) به تمامی سازمان ها و ارگان ها مشاوره می دهد پس با ما تماس بگیرید.