تجارت الکترونیک
ظهور و رشد سریع شبکه های ارتباطی و اطلاعاتی بویژه اینترنت، انقلاب عظیمی را در دنیای امروزی بوجود آورده و کاربرد آن در مقوله تجارت، انقلابی دیگری بود که اقتصاد هر کشوری را متاثر از خود ساخته است. با ورود کشورها به عصر اطلاعات، افقهای تازهای در اقتصاد آنان نمایان گردید؛ به عبارت دیگر در شرایط کنونی توسعه اقتصادی هرکشوری در مرحله نخست، در گرو گسترش فناوریهای ارتباطی و اطلاعاتی و بکارگیری از آنان در جهت توسعه و رونق بخشیدن به خدمات الکترونیکی بویژه در بعد اقتصادی و داد و ستدهای الکترونیکی تعریف می گردد.
تجارت الکترونیک
در ادوار گذشته تعاریف متعددی از سوی صاحبنظران، کارشناسان و اندیشمندان صنعت آی تی (Information Technology) و تئوریسنهای اقتصادی برای “تجارت الکترونیک” عنوان گردیده است اما به دلیل تغییرات و پیشرفتهای متعددی که در شبکه های ارتباطی و اطلاعاتی بخصوص دنیای اینترنت بوجود آمده، این تغییرات همواره بطور مستقیم و یا غیر مستقیم در تجارت الکترونیک تاثیر گذار بوده است. لذا در هر زمانی، تعاریف مختلفی از مفهوم تجارت الکترونیک بیان گردیده است. بهترین و کاملترین تعریفی که می توان از تجارت الکترونیکی (e commerce) ارائه نمود عبارتست از: خرید، فروش و تبادل هر گونه کالا، خدمت و یا اطلاعات در بستر شبکه های کامپیوتری از جمله اینترنت.
به عبارت دیگر، می شود اینگونه استنباط نمود که تمامی فرآیندهای عملیاتی تبادل کالا و خدمت به جز جابجایی و نقل وانتقال فیزیکی آن، در فضای مجازی انجام میگیرد.
همانگونه که ملاحظه می شود این تعریف، جامع ترین و فراگیر ترین تعریف از تجارت الکترونیک می باشد ؛ به گونهای که مباحثی همچون e-Medicine (طب مجازی) و e-Learning (آموزشمجازی)، e-Government (دولت الکترونیک) و e-Payment (پرداختهای الکترونیکی)را نیز در بر میگیرد.